Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Voor ons betekent MVO het op harmonieuze wijze verbinden van mensen, maatschappij en ondernemen.  Wij zijn op dit moment bezig om gecertificeerd te worden door Keurmerk Nederland en hierbij het MVO keurmerk conform ISO 26000 te behalen. Hierbij wordt het ‘Triple Bottom Line’ (People, Planet, Profit) concept van John Elkington gecombineerd met de NEN-ISO 26000 richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze richtlijn gaat uit van de volgende 7 principes:

  1. Accountability (verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen)
  2. Transparantie
  3. Ethisch gedrag
  4. Respect voor stakeholderbelangen
  5. Respect voor wet- en regelgeving
  6. Respect voor internationale gedragsnormen
  7. Respect voor mensenrechten

Deze principes zijn diepgeworteld in onze bedrijfsvoering en onze bedrijfscultuur, vormgegeven door het Triple Bottom Line framework.

People

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig en gehoord voelt. Dit vertaalt zich in waardering en eerlijke lonen voor al onze medewerkers. Ook betalen wij ons team in euro’s zodat zij verzekerd zijn van een stabiel inkomen.

Binnen onze organisatie voeren wij een vooruitstrevend beleid op het gebied van geslacht, leeftijd, godsdienst, seksuele voorkeur en beperkingen. Tijdens de sollicitatieprocedure wordt er alleen gekeken naar de mate van geschiktheid voor de functie en de organisatie. Voor ons is diversiteit juist uitermate van belang voor de kwaliteit van onze diensten. Daarnaast stimuleren wij positief gedrag door workshops over roddelen en omgaan met flirten in de werkomgeving te organiseren. Op deze manier wordt er vanaf dag 1 een veilige omgeving gecreëerd, waarin iedereen op een vrije en professionele manier met elkaar om kan gaan.

‘Werkgeluk’ staat centraal in onze manier van werken. Dit houdt in dat het werk een ‘purpose’ heeft, een betekenis of toegevoegde waarde. Daarnaast bestaat de ‘flow’, of balans, tussen resultaten boeken en jezelf positief blijven ontwikkelen. Om deze persoonlijke ontwikkeling te stimuleren is er binnen ons Performance Management Systeem voor elke medewerker een opleidings- en trainingsbudget. Op deze manier willen wij iedereen de kans en de mogelijkheid geven te blijven groeien en ontwikkelen.

Naast persoonlijke ontwikkeling en een veilige individuele positie wordt er ook aandacht besteed aan het ‘fun & friendship’ component van werkgeluk. Een goede werkrelatie met collega’s draagt bij aan een leuke en prettige werksfeer. En we weten maar al te goed hoe motiverend een prettige werksfeer kan zijn!

Werkgeluk is volledig in onze manier van werken, bedrijfsvoering en bedrijfscultuur geïntegreerd. Dit begint bij de sollicitatieprocedure en vloeit voort in alles wat we doen: van een grote variëteit aan trainingen, tot events, de kantoorinrichting en de manier waarop we met elkaar omgaan.

Planet

Wij zijn graag goed voor onze mensen en voor de wereld om ons heen. Om een positieve impact op onze leefomgeving te bewerkstelligen zijn wij plastic bewust (plastic afval zoals plastic flessen brengen wij naar een recyclingbedrijf), hebben wij genoeg herbruikbare bekers en glazen voor iedere werknemer en gebruiken we milieuvriendelijk bestek.

Naast een bewuste “plastic en afval mindset” zijn wij ook DigiSmart en DigiFast! Dit houdt in dat wij zo veel mogelijk werken met computers en zo min mogelijk papier gebruiken. Ook op deze manier proberen we onze ecologische voetafdruk als bedrijf zo klein mogelijk te houden. Ons gebouw is verder volledig voorzien van duurzame verlichting en airconditioning; en wat betreft de inrichting wordt zoveel mogelijk gelet op hergebruik van materialen.

Profit

Wij scheppen economische waarde door verschillende producten en diensten van de hoogste kwaliteit aan te bieden aan onze klanten. Dit is de belangrijkste voorwaarde van het ‘Triple Bottom Line’ gedachtegoed: zonder profit kan er niet in mooie, nieuwe en duurzame maatregelen worden geïnvesteerd.

Jaarlijks besteden wij 1% van onze omzet in tijd en geld aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

We hebben het MVO Keurmerk behaald!

In de afgelopen 2 jaar heeft Alembo bewust gewerkt aan maatschappelijke betrokken en verantwoord ondernemen. We gaan hierbij uit van 3 thema’s: People, Profit en Planet; en deze relateren aan de normen van ISO 26000. Wij hebben ervoor gekozen om hier nog een dimensie aan toe te voegen: betrokkenheid bij de maatschappelijke projecten linken aan de talenten van onze medewerkers. Op deze manier hebben we constructief kunnen bijdragen aan: MuseumN8, Museum Villa Zapakara – FabLab Junior, Bromki Dyari (naschools educatieprogramma voor kinderen) en Un Birti (buurtsamenwerking).

MVO-Keurmerk Nederland heeft op 8 april jl. de audit online uitgevoerd, een passende oplossing in deze COVID-19 periode. Deze toetsing is belangrijk voor ons, dus we zijn blij een 8.3 te hebben gekregen. Een mooi cijfer en een goede motivatie om ons nog verder te verbeteren.

ZapLab

Bij Villa Zapakara zijn de deuren naar het ZapLab geopend! Het ZapLab is Villa Zapakara’s eigen fabrication laboratory en is dé plek waar technologie en creativiteit samen kunnen komen. Als groot voorstander van innovatie en ontwikkeling is Alembo één van de trotse sponsoren van het ZapLab, waar iedereen een mogelijkheid krijgt om hun ideeën om te zetten in een fysiek product en hun ontwerpen te delen.

Bij Villa Zapakara richt men zich voornamelijk op uitvinders en toekomstige ontwikkelaars in de leeftijdsklasse van 12 jaar en ouder. Je kunt er gebruikmaken van zeer geavanceerde apparatuur, zoals een lasercutter, freesmachine en 3D-printer, dus kom maar op met al je goede ideeën en breng ze tot leven!

Streaming Saturdays

Omdat wij ook veel waarde hechten aan innovatie en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt Alembo het project Streaming Saturdays, wat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Stichting Probitas. Op zaterdagen wordt een bezoek gebracht aan een school en mogen kinderen gratis meedoen aan allerlei leuke en leerzame STREAM-activiteiten. Bekijk de video voor meer informatie.

Alembo heeft het project een financiële ondersteuning geboden en extra manpower geleverd, in de vorm van ons eigen ICT’ers, die de kinderen hebben geholpen en ook meteen een rolmodel voor ze zijn geweest. Want als je iets wilt, dan kun je ervoor gaan; de beste manier om je toekomst te bepalen is immers door ‘m zelf te creëren!

Typewedstrijd

Typen is in dit digitale tijdperk een belangrijke vaardigheid om te beheersen; zeker wanneer je bij Alembo werkt. Van de interieurverzorgsters tot de gegevensverwerkers, alle Alembo’ers deden mee aan de Fabulous Fast Fingers Typewedstrijd, om te zien wie het meest DigiFast is van ons allemaal. Check de video om te zien hoe we de typewedstrijd dit jaar intern hebben georganiseerd. We hopen het volgend jaar weer landelijk te kunnen doen en dan gaan we de strijd graag ook met jou aan. Be ready; je kunt hier alvast oefenen.

Artist in Residence

Alembo werkt met trots mee aan de ontwikkeling van Paramaribo Creative City. Eén van de initiatieven hiervan is Artist in Residence, de pop-up art gallery van Zus & Zo. Iedere week logeert een kunstenaar in een van de kamers van Zus & Zo en wordt op de eerste verdieping een expositieruimte geheel naar wens van de kunstenaar ingericht. Artist in Residence biedt kunstenaars een podium om hun werken te tonen, hun kennis te delen door middel van workshops, een week in een andere omgeving te verblijven en inkomsten te genereren.

Stadswandelingen

Leuke dingen met elkaar doen is in deze COVID-tijd een uitdaging, maar waar een wil is, is bij Alembo’ers ook altijd een weg. In de buitenlucht samen eropuit gaan, elkaar anders leren kennen en hele leuke feitjes over Paramaribo ontdekken is dan ook een hele toffe sociale activiteit gebleken. Tijdens de stadswandelingen zijn we begeleid door inspirerende gidsen, voor wie onze stad, onze cultuur en de geschiedenis geen geheimen meer kennen. Super gezellig en heel leerzaam!

Ook geïnteresseerd in een stadswandeling? Neem dan contact op met Stg. United Tour Guides of Suriname (8791770) of Zus & Zo Paramaribo (8555653), de organisatoren hiervan. Wij vinden het echt een aanrader!