Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Voor ons betekent MVO het op harmonieuze wijze verbinden van mensen, maatschappij en ondernemen. Wij zijn op dit moment bezig om gecertificeerd te worden door Keurmerk Nederland en hierbij het MVO keurmerk conform ISO 26000 te behalen. Hierbij wordt het ‘Triple Bottom Line’ (People, Planet, Profit) concept van John Elkington gecombineerd met de NEN-ISO 26000 richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze richtlijn gaat uit van de volgende 7 principes:
- Accountability (verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen)
- Transparantie
- Ethisch gedrag
- Respect voor stakeholderbelangen
- Respect voor wet- en regelgeving
- Respect voor internationale gedragsnormen
- Respect voor mensenrechten
Deze principes zijn diepgeworteld in onze bedrijfsvoering en onze bedrijfscultuur, vormgegeven door het Triple Bottom Line framework.
People
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig en gehoord voelt. Dit vertaalt zich in waardering en eerlijke lonen voor al onze medewerkers. Ook betalen wij ons team in euro’s zodat zij verzekerd zijn van een stabiel inkomen.
Binnen onze organisatie voeren wij een vooruitstrevend beleid op het gebied van geslacht, leeftijd, godsdienst, seksuele voorkeur en beperkingen. Tijdens de sollicitatieprocedure wordt er alleen gekeken naar de mate van geschiktheid voor de functie en de organisatie. Voor ons is diversiteit juist uitermate van belang voor de kwaliteit van onze diensten. Daarnaast stimuleren wij positief gedrag door workshops over roddelen en omgaan met flirten in de werkomgeving te organiseren. Op deze manier wordt er vanaf dag 1 een veilige omgeving gecreëerd, waarin iedereen op een vrije en professionele manier met elkaar om kan gaan.
‘Werkgeluk’ staat centraal in onze manier van werken. Dit houdt in dat het werk een ‘purpose’ heeft, een betekenis of toegevoegde waarde. Daarnaast bestaat de ‘flow’, of balans, tussen resultaten boeken en jezelf positief blijven ontwikkelen. Om deze persoonlijke ontwikkeling te stimuleren is er binnen ons Performance Management Systeem voor elke medewerker een opleidings- en trainingsbudget. Op deze manier willen wij iedereen de kans en de mogelijkheid geven te blijven groeien en ontwikkelen.
Naast persoonlijke ontwikkeling en een veilige individuele positie wordt er ook aandacht besteed aan het ‘fun & friendship’ component van werkgeluk. Een goede werkrelatie met collega’s draagt bij aan een leuke en prettige werksfeer. En we weten maar al te goed hoe motiverend een prettige werksfeer kan zijn!
Werkgeluk is volledig in onze manier van werken, bedrijfsvoering en bedrijfscultuur geïntegreerd. Dit begint bij de sollicitatieprocedure en vloeit voort in alles wat we doen: van een grote variëteit aan trainingen, tot events, de kantoorinrichting en de manier waarop we met elkaar omgaan.
Planet
Wij zijn graag goed voor onze mensen en voor de wereld om ons heen. Om een positieve impact op onze leefomgeving te bewerkstelligen zijn wij plastic bewust (plastic afval zoals plastic flessen brengen wij naar een recyclingbedrijf), hebben wij genoeg herbruikbare bekers en glazen voor iedere werknemer en gebruiken we milieuvriendelijk bestek.
Naast een bewuste “plastic en afval mindset” zijn wij ook DigiSmart en DigiFast! Dit houdt in dat wij zo veel mogelijk werken met computers en zo min mogelijk papier gebruiken. Ook op deze manier proberen we onze ecologische voetafdruk als bedrijf zo klein mogelijk te houden. Ons gebouw is verder volledig voorzien van duurzame verlichting en airconditioning; en wat betreft de inrichting wordt zoveel mogelijk gelet op hergebruik van materialen.
Profit
Wij scheppen economische waarde door verschillende producten en diensten van de hoogste kwaliteit aan te bieden aan onze klanten. Dit is de belangrijkste voorwaarde van het ‘Triple Bottom Line’ gedachtegoed: zonder profit kan er niet in mooie, nieuwe en duurzame maatregelen worden geïnvesteerd.
Jaarlijks besteden wij 1% van onze omzet in tijd en geld aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
We hebben het MVO Keurmerk behaald!
In de afgelopen 2 jaar heeft Alembo bewust gewerkt aan maatschappelijke betrokken en verantwoord ondernemen. We gaan hierbij uit van 3 thema’s: People, Profit en Planet; en deze relateren aan de normen van ISO 26000. Wij hebben ervoor gekozen om hier nog een dimensie aan toe te voegen: betrokkenheid bij de maatschappelijke projecten linken aan de talenten van onze medewerkers. Op deze manier hebben we constructief kunnen bijdragen aan: MuseumN8, Museum Villa Zapakara – FabLab Junior, Bromki Dyari (naschools educatieprogramma voor kinderen) en Un Birti (buurtsamenwerking).
MVO-Keurmerk Nederland heeft op 8 april jl. de audit online uitgevoerd, een passende oplossing in deze COVID-19 periode. Deze toetsing is belangrijk voor ons, dus we zijn blij een 8.3 te hebben gekregen. Een mooi cijfer en een goede motivatie om ons nog verder te verbeteren.


ZapLab
Bij Villa Zapakara zijn de deuren naar het ZapLab geopend! Het ZapLab is Villa Zapakara’s eigen fabrication laboratory en is dé plek waar technologie en creativiteit samen kunnen komen. Als groot voorstander van innovatie en ontwikkeling is Alembo één van de trotse sponsoren van het ZapLab, waar iedereen een mogelijkheid krijgt om hun ideeën om te zetten in een fysiek product en hun ontwerpen te delen.
Bij Villa Zapakara richt men zich voornamelijk op uitvinders en toekomstige ontwikkelaars in de leeftijdsklasse van 12 jaar en ouder. Je kunt er gebruikmaken van zeer geavanceerde apparatuur, zoals een lasercutter, freesmachine en 3D-printer, dus kom maar op met al je goede ideeën en breng ze tot leven!
Streaming Saturdays
Omdat wij ook veel waarde hechten aan innovatie en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt Alembo het project Streaming Saturdays, wat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Stichting Probitas. Op zaterdagen wordt een bezoek gebracht aan een school en mogen kinderen gratis meedoen aan allerlei leuke en leerzame STREAM-activiteiten. Bekijk de video voor meer informatie.
Alembo heeft het project een financiële ondersteuning geboden en extra manpower geleverd, in de vorm van ons eigen ICT’ers, die de kinderen hebben geholpen en ook meteen een rolmodel voor ze zijn geweest. Want als je iets wilt, dan kun je ervoor gaan; de beste manier om je toekomst te bepalen is immers door ‘m zelf te creëren!
Typewedstrijd
Typen is in dit digitale tijdperk een belangrijke vaardigheid om te beheersen; zeker wanneer je bij Alembo werkt. Van de interieurverzorgsters tot de gegevensverwerkers, alle Alembo’ers deden mee aan de Fabulous Fast Fingers Typewedstrijd, om te zien wie het meest DigiFast is van ons allemaal. Check de video om te zien hoe we de typewedstrijd dit jaar intern hebben georganiseerd. We hopen het volgend jaar weer landelijk te kunnen doen en dan gaan we de strijd graag ook met jou aan. Be ready; je kunt hier alvast oefenen.
Artist in Residence
Alembo werkt met trots mee aan de ontwikkeling van Paramaribo Creative City. Eén van de initiatieven hiervan is Artist in Residence, de pop-up art gallery van Zus & Zo. Iedere week logeert een kunstenaar in een van de kamers van Zus & Zo en wordt op de eerste verdieping een expositieruimte geheel naar wens van de kunstenaar ingericht. Artist in Residence biedt kunstenaars een podium om hun werken te tonen, hun kennis te delen door middel van workshops, een week in een andere omgeving te verblijven en inkomsten te genereren.
Stadswandelingen
Leuke dingen met elkaar doen is in deze COVID-tijd een uitdaging, maar waar een wil is, is bij Alembo’ers ook altijd een weg. In de buitenlucht samen eropuit gaan, elkaar anders leren kennen en hele leuke feitjes over Paramaribo ontdekken is dan ook een hele toffe sociale activiteit gebleken. Tijdens de stadswandelingen zijn we begeleid door inspirerende gidsen, voor wie onze stad, onze cultuur en de geschiedenis geen geheimen meer kennen. Super gezellig en heel leerzaam!
Ook geïnteresseerd in een stadswandeling? Neem dan contact op met Stg. United Tour Guides of Suriname (8791770) of Zus & Zo Paramaribo (8555653), de organisatoren hiervan. Wij vinden het echt een aanrader!
Landelijke Typewedstrijd
Alembo draagt graag bij aan de digitale ontwikkeling van haar medewerkers én van de Surinaamse samenleving. Ieder jaar organiseerden we daarom voor onze medewerkers al een interne typewedstrijd (Fast Fingers) en in 2019 hebben we besloten om deelname aan deze wedstrijd voor iedereen mogelijk te maken. Met een nieuw concept en een nieuwe typetool hebben we in augustus alle Surinamers een week lang de tijd gegeven om mee te doen aan de voorronde van de allereerste Landelijke Typewedstrijd en honderden mensen hebben hier gehoor aan gegeven. Een wedstrijd sluit je natuurlijk af met een winnaar, daarom hebben we op 24 augustus de grote finale georganiseerd. Nieuwsgierig naar het verloop van de finale en de uiteindelijke winnaar? Check de video!
Villa Zapakara
Bij Alembo steken we met alle liefde onze tijd en energie in ons maatschappelijk betrokken ondernemerschap.
Helemaal als het om zulke leuke projecten als de heropening van Villa Zapakara gaat! Voor de nieuwe tentoonstelling Sranan Krakti heeft een team Alembo’ers geholpen met allerlei leuke, leerzame en soms gewoon nodige klusjes. En tijdens de opening op 30 maart 2019 waren we er natuurlijk ook bij.
Sranan Krakti neemt je mee op avontuur, waarbij je de kracht in jezelf, de natuur, het land en de cultuur leert ontdekken. Ga het vooral zelf ervaren, want bij Villa Zapakara ontdek je de wereld!
Un Birti
Un Birti is uit de startblokken! Op 7 april 2019 hebben we onze gezamenlijke Sport-, Spel- en Dansdag gehouden en dat was een groot succes!
Nationaal Herbarium Suriname
Planten hebben een hele belangrijke functie in ons leven; denk maar eens aan zuurstof, voeding en medicatie. Het is daarom heel belangrijk om zoveel mogelijk te leren van en over deze natuurschatten en daarom worden over de hele wereld al eeuwenlang plantgegevens bewaard in zogeheten herbaria.
Het digitale tijdperk waarin we nu leven biedt ons de mogelijkheid om deze plantenarchieven te digitaliseren en op te slaan in een database, zodat deze gegevens veel toegankelijker worden. Bij Alembo voeren wij, voor klanten over de hele wereld, een belangrijk deel van dit proces uit. En nu hebben we dat, vanuit maatschappelijk betrokken ondernemerschap, ook voor ons eigen Nationaal Herbarium Suriname gedaan.
Bekijk de video om te zien hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en hoe het proces om een digitaal plantenarchief te creëren in zijn werk gaat. Team Herbaria laat het je graag zien.
Alembo en Pride 2018
- De regenboogvlag ging omhoog en wapperde een volle maand.
- Het Alembo DevOps-team bouwde samen met de Pride Month Suriname-organisatie de Pride Month Suriname mobile app, een interessant MBO-project. Benieuwd naar hoe die eruit ziet? Download hier.
- Op alle PC’s werd de standaard background vervangen door de kleurrijke Pride-tekst: “We zijn er trots op dat jij met trots jezelf durft te zijn!”
- Een van onze getalenteerde collega’s, Raheelle Bhaggan, schreef het gedicht: I AM A BEING, dat op indrukwekkende wijze inspeelt op alles wat Pride-gerelateerd is. In I AM A BEING zet Raheelle maatschappelijke standaarden af tegen het mens-zijn. Hij droeg zijn gedicht voor tijdens de Poëzie avond, onderdeel van het Pride Month programma. I AM A BEING heeft nu een speciale plek bij Alembo aan de wand. En er bestaan ook bijbehorende I AM A BEING posters, Tshirts en Video.
- Als afsluiting van de Pride Month liep Alembo-team mee in de Pride Parade. (Check de foto’s!)





MuseumN8 Suriname
Het eerste project is voor MuseumN8 op 26 mei 2018 geweest. Dit jaar werd Museumnacht voor de vijfde keer georganiseerd. Er deden 16 musea mee met een opkomst van ongeveer 5000 bezoekers.
Het ICT team heeft een mobiele app ontwikkeld, genaamd MuseumN8. In de app is informatie beschikbaar over de 16 participerende musea. Het is educatief met een Quiz. Het doel hiervan was de bezoekers te enthousiasmeren om actief te participeren aan dit jaarlijks evenement.
Van elk museum kun je iets leren, op een leuke manier. De MuseumN8 App werd 310 keer gedownload. De busroutes werden begeleid door Alembo medewerkers die de bezoekers assisteerden bij het gebruik van de mobiele app.
De avond was voor ons spannend, uitdagend en in z’n geheel een plezierige ervaring. We kijken terug op een geslaagd MBO project.
ICT – Associatie Suriname Gastcolleges en bedrijfsbezoeken Natin-ICT
d.d. 26 januari 2018
Na 3 jaar professionele coördinatie door UCC heeft zij het stokje overgedragen aan Alembo. Deze activiteit is een onderdeel van de ICT-Associatie commissie Onderwijs.
Martina en Esther van Alembo coördineren namens Alembo de gastcolleges en bedrijfsbezoeken voor de eerstejaarsstudenten van het NATIN (ICT-richting) onder leiding van Eline (secretaris van ICT-As). De studenten maken dit jaar kennis met circa 15 organisaties.
Het doel is dat de studenten inzicht krijgen in de stage- en baanmogelijkheden van hun studierichting (netwerk en applicatie development) binnen een organisatie. Tevens krijgen zij een beeld bij de core-business van organisaties en hun bedrijfsvoering. Dit draagt bij aan het kiezen van een passende stage en later werkomgeving.
Summer Camp september 2017 te Flora-A
Dit project is gerealiseerd in samenwerking met DBE Studios. Aan deze Summer Camp in de vakantieperiode hebben 32 kinderen in de leeftijd van 6 tm 12 jaar meegedaan. De thema’s waren: samen doen, taalontwikkeling door o.a. lezen, talentontwikkeling door 2 x per dag dansles. Ook hebben zij spelletjes geleerd die zij thuis kunnen doen. Het ontbijt en de lunch werden dagelijks verzorgd door vrijwilligers van Alembo, zij hebben heerlijk gekookt.
De vrijdag is afgesloten met een interactieve presentatie over ICT: het ontstaan, beroemdheden, wat kun je allemaal doen met ICT; meer dan Facebook-gebruik. De kinderen hebben een schoolpakket ontvangen van de Surinaamse Postspaarbank. Met een klein budget, goede samenwerking en ondersteuning van vele vrijwilligers is dit project geslaagd. De ouders hebben in de evaluatie hun ervaring beoordeeld met gemiddeld een 8,6. De projectleiders waren Dimitrie Sleur en Kimberly van Dalen. Beiden hebben roots in Flora. Zij wilden graag iets doen voor de kinderen en tevens laten zien dat als je een doel hebt in je leven, je dit kunt bereiken met een positieve inzet.
DBE dansstudio
We werken samen met als doel DBE te ondersteunen, in praktische zaken en financieel, zodat DBE Dansstudio zelfstandig wordt en hiermee haar doel bereikt: een dansplatform ontwikkelen in lessen en evenementen. De danslessen zijn voor jong en oud in de dansstijlen: Hiphop, Afro & Dancehall. Locaties: Ons Erf (Noord) Prins Hendrikstraat & The Hub (Zuid) Ormosiastraat.
Voor meer informatie neem gerust contact op met Marcelino Zandwijken:





De stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek
De Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek, wil de sport en het onderwijs in Suriname op alle mogelijke manieren ondersteunen. Door kinderen in kansarme wijken een paar keer per week sport en spel aan te bieden en niet te vergeten iets te eten en te drinken. Zo genieten zij van sport en spel. Alembo ondersteunt de Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek in het bereiken van haar doelen. Sponsoring vindt plaats door het laten bouwen en onderhouden van de website, inzamelen van geld en middelen en onderhouden van een sportveld. Wij geloven dat kinderen die sport bedrijven beter met elkaar omgaan en beter kunnen samenwerken. Meer weten over de projecten van Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek, kijk dan op www.vriendensurinaamseatletiek.nl.
Steve Jobs schoolproject – 2015
OS2 (lagere school) in Gujaba wordt al jaren ondersteund door Kansrijk Suriname. De schoolleiding deelde in 2015 hun probleem van het zeer lage (4%) slagingspercentage voor de toelatingstoets. Bestuurslid Joleen Caljouw en vrijwilligster Marianne Rutgers zijn toen op zoek gegaan naar een oplossing. In Paramaribo werd het contact gelegd met Maurice de Hond, initiatiefnemer van de iPadscholen in Nederland en elders in de wereld. Zij zagen de potentie in van de IPad, om kinderen te stimuleren te leren. Leren met de iPad is leuk, visueel en uitdagend. De leerstof sluit aan bij het eigen niveau en tempo van elke leerling. Voor de onderwijzer is het ook fijn, want het kan best een uitdaging zijn om zoveel kinderen met verschillende leertempo’s les te geven. De iPad biedt hierbij een geweldige ondersteuning. Bij Alembo hebben wij persoonlijk ondervonden dat het gebruik van moderne middelen, snel en goed leren stimuleert. Alembo hoopt daarom ook dat het onderwijs in Suriname steeds meer gebruik zal maken van iPads, Digiborden en applicaties/websites waarmee informatie wordt gedeeld. Hoe meer kennis, hoe meer we delen, hoe beter en productiever we economisch en maatschappelijk met elkaar om kunnen gaan. Alembo heeft destijds ter plaatse praktische ondersteuning geboden voor de implementatie van het iPad project.






Samenwerking met Stichting Kansrijk Suriname
In 2015-2016 hebben we ondersteund dat Hiphoplessen op Sunny Point worden gegeven met als doel kinderen tussen de 8-18 jaar te stimuleren hun danstalent te ontwikkelen. Wij geloven dat het ontwikkelen van talent bijdraagt aan een positief effect op de ontwikkeling en leerprestaties van het kind. Zo heeft de dansgroep o.a. opgetreden in Torarica en tijdens het eindejaarsfeest 2016 van Alembo in Zus&Zo.