Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Alembo vindt maatschappelijk betrokken ondernemen een belangrijke pijler van de business, omdat wij betekenis willen geven aan de rol die we vervullen in de maatschappij. Een innovatieve leer-werkomgeving waar ontwikkelen centraal staat. Dit doen we met plezier door het uitvoeren van projecten die een verrijking opleveren binnen en buiten de organisatie. Voor medewerkers zijn het onvergetelijke (leer)ervaringen in het opzetten en uitvoeren van een project.

In 2019 hebben we bewust gekozen voor 2 organisaties en 1 concept met als doel om samenhang te brengen tussen onze activiteiten en het ondersteunen, verder helpen ontwikkelen van anderen.

Projecten:

  1. Digitaliseren van Nationaal Herbarium archief van Suriname: ook de plantgegevens van Suriname zijn in 2019 op internet op te zoeken.
  2. Ondersteunen van Museum Villa Zapakara in de opbouw en start van de nieuwe tentoonstelling Sranan Krakti. Het museum heeft raakvlakken met Alembo: Digitale educatie, Plantentuin, hands-on hulp, to make it happen!

Un Birti concept:

Samen met 3 andere ondernemende organisaties, Soup Oso|Zus&Zo|Twenty4|Madam Jeanet, Jomax cafe en restaurant en Villa Zapakara organiseren we 3 activiteiten in de buurt met als doel sociaal en hierdoor economische ontwikkeling te stimuleren door het samenbrengen van talenten en de hedendaagse Surinaamse cultuur te delen.

Villa Zapakara

Bij Alembo steken we met alle liefde onze tijd en energie in ons maatschappelijk betrokken ondernemerschap.

Helemaal als het om zulke leuke projecten als de heropening van Villa Zapakara gaat! Voor de nieuwe tentoonstelling Sranan Krakti heeft een team Alembo’ers geholpen met allerlei leuke, leerzame en soms gewoon nodige klusjes. En tijdens de opening op 30 maart 2019 waren we er natuurlijk ook bij.

Sranan Krakti neemt je mee op avontuur, waarbij je de kracht in jezelf, de natuur, het land en de cultuur leert ontdekken. Ga het vooral zelf ervaren, want bij Villa Zapakara ontdek je de wereld!

Un Birti

Un Birti is uit de startblokken! Op 7 april 2019 hebben we onze gezamenlijke Sport-, Spel- en Dansdag gehouden en dat was een groot succes!

Nationaal Herbarium Suriname

Planten hebben een hele belangrijke functie in ons leven; denk maar eens aan zuurstof, voeding en medicatie. Het is daarom heel belangrijk om zoveel mogelijk te leren van en over deze natuurschatten en daarom worden over de hele wereld al eeuwenlang plantgegevens bewaard in zogeheten herbaria.

Het digitale tijdperk waarin we nu leven biedt ons de mogelijkheid om deze plantenarchieven te digitaliseren en op te slaan in een database, zodat deze gegevens veel toegankelijker worden. Bij Alembo voeren wij, voor klanten over de hele wereld, een belangrijk deel van dit proces uit. En nu hebben we dat, vanuit maatschappelijk betrokken ondernemerschap, ook voor ons eigen Nationaal Herbarium Suriname gedaan.

Bekijk de video om te zien hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en hoe het proces om een digitaal plantenarchief te creëren in zijn werk gaat. Team Herbaria laat het je graag zien.

Alembo en Pride 2018

Geheel de maand oktober werd het thema ‘Pride’ gevierd in Suriname, en ook binnen Alembo was het gevoel van Trots te merken. De Pride Month Suriname-boodschap: #beyourPRIDE – Wees trots op wie je bent en wees helemaal jezelf!
Wat gebeurde er allemaal?
  • De regenboogvlag ging omhoog en wapperde een volle maand.
  • Het Alembo DevOps-team bouwde samen met de Pride Month Suriname-organisatie de Pride Month Suriname mobile app, een interessant MBO-project. Benieuwd naar hoe die eruit ziet? Download hier.
  • Op alle PC’s werd de standaard background vervangen door de kleurrijke Pride-tekst: “We zijn er trots op dat jij met trots jezelf durft te zijn!”
  • Een van onze getalenteerde collega’s, Raheelle Bhaggan, schreef het gedicht: I AM A BEING, dat op indrukwekkende wijze inspeelt op alles wat Pride-gerelateerd is. In I AM A BEING zet Raheelle maatschappelijke standaarden af tegen het mens-zijn. Hij droeg zijn gedicht voor tijdens de Poëzie avond, onderdeel van het Pride Month programma. I AM A BEING heeft nu een speciale plek bij Alembo aan de wand. En er bestaan ook bijbehorende I AM A BEING posters, Tshirts en Video.
  • Als afsluiting van de Pride Month liep Alembo-team mee in de Pride Parade. (Check de foto’s!)
Alembo Pride WallpaperAlembo groep Pride walkalembo_at_pride_walkPRIDE Alembo kranten adalembo_groep_pride_walk
In juni 2017 heeft Alembo de ‘Verklaring van Paramaribo’ getekend. Dit is een initiatief van Parea, de Surinaamse vereniging voor gay professionals. Doel van deze verklaring is het stimuleren van diversiteit en inclusiviteit in de werkomgeving.
Door het tekenen van deze verklaring heeft Alembo formeel uitgesproken dat zij inhoud geeft en zal blijven geven aan het ondersteunen van gelijkheid voor werknemers in zaken zoals voorzieningen en carrièremogelijkheden voor haar werknemers.
Alembo gelooft erin dat authentiek jezelf zijn je gelukkiger maakt. Gelukkigere mensen zijn energieker, innovatiever, denken verder en zorgen dus voor vooruitgang.
We vinden het belangrijk dat diversiteit en inclusiviteit meer worden omarmd in de Surinaamse samenleving en in het bedrijfsleven. Want: wie is niet graag gelukkig?

MuseumN8 Suriname

In april 2018 is het ICT team gestart met het Maatschappelijk Betrokken Ondernemen project: ICT voor kinderen.
Het eerste project is voor MuseumN8 op 26 mei 2018 geweest. Dit jaar werd Museumnacht voor de vijfde keer georganiseerd. Er deden 16 musea mee met een opkomst van ongeveer 5000 bezoekers.
Het ICT team heeft een mobiele app ontwikkeld, genaamd MuseumN8. In de app is informatie beschikbaar over de 16 participerende musea. Het is educatief met een Quiz. Het doel hiervan was de bezoekers te enthousiasmeren om actief te participeren aan dit jaarlijks evenement.
Van elk museum kun je iets leren, op een leuke manier. De MuseumN8 App werd 310 keer gedownload. De busroutes werden begeleid door Alembo medewerkers die de bezoekers assisteerden bij het gebruik van de mobiele app.
De avond was voor ons spannend, uitdagend en in z’n geheel een plezierige ervaring. We kijken terug op een geslaagd MBO project.


ICT – Associatie Suriname Gastcolleges en bedrijfsbezoeken Natin-ICT
d.d. 26 januari 2018

Na 3 jaar professionele coördinatie door UCC heeft zij het stokje overgedragen aan Alembo. Deze activiteit is een onderdeel van de ICT-Associatie commissie Onderwijs.

Martina en Esther van Alembo coördineren namens Alembo de gastcolleges en bedrijfsbezoeken voor de eerstejaarsstudenten van het NATIN (ICT-richting) onder leiding van Eline (secretaris van ICT-As). De studenten maken dit jaar kennis met circa 15 organisaties.

Het doel is dat de studenten inzicht krijgen in de stage- en baanmogelijkheden van hun studierichting (netwerk en applicatie development) binnen een organisatie. Tevens krijgen zij een beeld bij de core-business van organisaties en hun bedrijfsvoering. Dit draagt bij aan het kiezen van een passende stage en later werkomgeving.

 


Het eerste gastcollege op 23 januari jl. gegeven door Akash en Andojo (ICT-team Alembo).

Summer Camp september 2017 te Flora-A
Dit project is gerealiseerd in samenwerking met DBE Studios. Aan deze Summer Camp in de vakantieperiode hebben 32 kinderen in de leeftijd van 6 tm 12 jaar meegedaan. De thema’s waren: samen doen, taalontwikkeling door o.a. lezen, talentontwikkeling door 2 x per dag dansles. Ook hebben zij spelletjes geleerd die zij thuis kunnen doen. Het ontbijt en de lunch werden dagelijks verzorgd door vrijwilligers van Alembo, zij hebben heerlijk gekookt.

De vrijdag is afgesloten met een interactieve presentatie over ICT: het ontstaan, beroemdheden, wat kun je allemaal doen met ICT; meer dan Facebook-gebruik. De kinderen hebben een schoolpakket ontvangen van de Surinaamse Postspaarbank. Met een klein budget, goede samenwerking en ondersteuning van vele vrijwilligers is dit project geslaagd. De ouders hebben in de evaluatie hun ervaring beoordeeld met gemiddeld een 8,6. De projectleiders waren Dimitrie Sleur en Kimberly van Dalen. Beiden hebben roots in Flora. Zij wilden graag iets doen voor de kinderen en tevens laten zien dat als je een doel hebt in je leven, je dit kunt bereiken met een positieve inzet.

DBE dansstudio
We werken samen met als doel DBE te ondersteunen, in praktische zaken en financieel, zodat DBE Dansstudio zelfstandig wordt en hiermee haar doel bereikt: een dansplatform ontwikkelen in lessen en evenementen. De danslessen zijn voor jong en oud in de dansstijlen: Hiphop, Afro & Dancehall. Locaties: Ons Erf (Noord) Prins Hendrikstraat & The Hub (Zuid) Ormosiastraat.
Voor meer informatie neem gerust contact op met Marcelino Zandwijken: 

FB: https://www.facebook.com/DBEStudios/

De stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek
De Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek, wil de sport en het onderwijs in Suriname op alle mogelijke manieren ondersteunen. Door kinderen in kansarme wijken een paar keer per week sport en spel aan te bieden en niet te vergeten iets te eten en te drinken. Zo genieten zij van sport en spel. Alembo ondersteunt de Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek in het bereiken van haar doelen. Sponsoring vindt plaats door het laten bouwen en onderhouden van de website, inzamelen van geld en middelen en onderhouden van een sportveld. Wij geloven dat kinderen die  sport bedrijven beter met elkaar omgaan en beter kunnen samenwerken. Meer weten over de projecten van Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek, kijk dan op www.vriendensurinaamseatletiek.nl.

Steve Jobs schoolproject – 2015 
OS2 (lagere school) in Gujaba wordt al jaren ondersteund door Kansrijk Suriname. De schoolleiding deelde in 2015 hun probleem van het zeer lage (4%) slagingspercentage voor de toelatingstoets. Bestuurslid Joleen Caljouw en vrijwilligster Marianne Rutgers zijn toen op zoek gegaan naar een oplossing. In Paramaribo werd het contact gelegd met Maurice de Hond, initiatiefnemer van de iPadscholen in Nederland en elders in de wereld. Zij zagen de potentie in van de IPad, om kinderen te stimuleren te leren. Leren met de iPad is leuk, visueel en uitdagend. De leerstof sluit aan bij het eigen niveau en tempo van elke leerling. Voor de onderwijzer is het ook fijn, want het kan best een uitdaging zijn om zoveel kinderen met verschillende leertempo’s les te geven. De iPad biedt hierbij een geweldige ondersteuning. Bij Alembo hebben wij persoonlijk ondervonden dat het gebruik van moderne middelen, snel en goed leren stimuleert. Alembo hoopt daarom ook dat het onderwijs in Suriname steeds meer gebruik zal maken van iPads, Digiborden en applicaties/websites waarmee informatie wordt gedeeld. Hoe meer kennis, hoe meer we delen, hoe beter en productiever we economisch en maatschappelijk met elkaar om kunnen gaan. Alembo heeft destijds ter plaatse praktische ondersteuning geboden voor de implementatie van het iPad project.

Samenwerking met Stichting Kansrijk Suriname
In 2015-2016 hebben we ondersteund dat Hiphoplessen op Sunny Point worden gegeven met als doel kinderen tussen de 8-18 jaar te stimuleren hun danstalent te ontwikkelen. Wij geloven dat het ontwikkelen van talent bijdraagt aan een positief effect op de ontwikkeling en leerprestaties van het kind. Zo heeft de dansgroep o.a. opgetreden in Torarica en tijdens het eindejaarsfeest 2016 van Alembo in Zus&Zo.

Website:  www.kansrijksuriname.org/over-kansrijk-suriname.